петък, май 05, 2006

Букаро: Viva la Net-Liberte!

“Братя! Въздухът трепери! Балканът се тресе и доловете ехтят от реванието на балканский окований лев! Liberté, О, Liberté! “ - Господин Фратю, Чичовци (добавката моя - К)

“Хејјј шта ја мени, што ја идем увек идем другој жени... хејјј стани мало, ни до једне теби није стало!“ – Аца Лукас

Този стих от песента “Диаболик“ на турбофолкерския бард Аца Лукас се чини най-добре описва сайбър-голготата, що ми се случва последните две години.

В македонските сайтове - тук включвам и порталите, и форумите, па и блоговете - е пълно с униформеност, която вероятно е рефлексия от твърдо втелемените патриархални отношения в нашето общество.

Людете, които поддържат сайтовете, са в ролята на татковци, които искат да превъзпитат всеки непослушко. По-перверзно е да видите инфантилността при определени идиоти, които изискват тоя и тоя член да бъдат наплескани по гъзето, отколкото същите тези членове, защото се осмелили да напсуват, без да сложат звездичка в срамната думичка?

Освен това, администраторската функция се изживява като обществена титла и във виртуалността се образува едно малко общество, в което някой е “обикновен“, друг “главен“, където се налага произволно дефинирана йерархична мрежа на модератори, подмодератори и подобно.

Като репер за това как се разсъждава, ще взема едно собствениче на едно от по-посетените боклучави портали в Македония, който преди няколко дена отвори анонимно блогче, с което шамареше блогерите по еснафски маниер на отвратеност от новото, свежото, прогресивното “блогери бе, идете фърлете се у вардар“

Днес, по ирония на съдбата, работи във фирмата, която държи Блогерая (Мк блог портал), и доста сеирджийски би било - същият да получи задължение да го поддържа, защото нали са необходими определени специални познания, които дембелчето ги няма. (уа чистачи, уа чистачи, немой сине да не станеш и ти чистач)

Същият той тия дни обяви (свободен цитат) – “Па како така? Па и на ТВ да изявиш така дърн-дърн ке те цензураат. Не може така, той Букаро пази лош имидж за блогерите, я бих го банирал.“

Проста църно-бела подялба, на блогове с добър имидж и на блогове с лош имидж, може би на най-добрите блогери на края на годината ще им се подарява книга? След това - неправене на проста разлика между медиите и туряне на всичко в един общ кюп. (и от телевизия, вестник и блог ще правиме туршия? ) Телевизията е обществена услуга, която подлежи на законите на съвета за радиоразпространение, докато блогераят има т.н. вътрешен правилник, който в случая не беше нарушен. Чиста работа.

Кой ще решава - кои са добри, а кои са лоши блогове? Нема добри и лоши блогове, да го ебам. Лош блог е само непосетения блог. В предаването Яди Бюрек при чичо Янко (браво за неговата храбра и принципна реакция, като се има предвид факта, че е близък приятел с Трендо) напомних, че главната идея на блоговете е ексхибиционизмът, самоиронията (в позитивен смисъл - с много креативност, хумор, демистификация и други стандарти, за които говореше Коля) и преди всичко - възможността, както веднъж написах – да кажеш на министъра, че е пичка! Нещо, което ако го кажа на друго място, бих изтърпял определени последици.

Или “Блогът е виртуално кътче, където можете да изакате всичко, което поискате“ - цитат от юлския “Ритъм“ миналата година.

Има и такива блогери, които не искат да ползват или да изживеят дозата речникова хардкор свобода и не искат на техния блог да се псува, например.

Добре, това си е техно право, също както е и техното право да трият коментари, които не им харесват. Некои смятат, че това е цензура, но аз съм уверен, че не е.

За сравнение можем да вземем една сграда, в която живеят много собственици в отделни апартаменти. Вие във вашия апартамент можете да приемате когото си поискате, па и да го изгоните, но тъй като апартаментът си е ваш, купили сте го, наследили и подобно, и имате собственост връз него, никой не може отвън да влиза в него без ваше позволение, нито пък случайно да ви гони. Дори и полицията може да влезе с нареждане издадено единствено от съда.

Затова, когато се случи някоя цензура, трудете се да отърсите от субективното мислене, което предходно така или иначе имате придобито за блогера. Дали е кретен, дали пие, играе на хазарт или си тепа жената, или дали пише глупости и го критикува целия свят, в случая не е ни най-малко важно!

Съвсем нормално е към някой да чувствувате симпатия, към друг - антагонизъм, но когато се застраши свободата на словото, трябва да бъдете солидарни и единни и точка.

За моя голяма изненада (вероятно и на самия цензор, който преди това подценяващо изцвъка who cares) и се видя високото съзнание на блогерите, което е доказателство, че от блогосферата в бъдеще ще се родят свободомислещи новинари, писатели, музиканти и подобно. (политици чак не вярвам много да изскочат, защото драгият ни Боцевски срамно премълча цензурата. Боцевски вразуми се!!!)

Разбира се имаше известни аномалии, като например реагиране заради омраза към Трендо или Букаро, все едно, както и голяма част от дискусията беше спор дали става дума за цензура или не.

Впрочем, най-големия дял от скептиците тръгнаха от идеалния образ, който имаха за Трендо, и които не можеха да си го представят като Цензо, пардон Цензор? Едно на ум!

Бъдете подозрителни към авторитети, бъдете скептични спрямо хора, които имат в ръцете опция да цъкнат delete завинаги!

Нека се шири вирусът на съмнението!!!

На блогерската гугъл-група Блогмастерът дава следната изява, която е индирекно признание за цензура:

Аз такава позиция нямам дори на Багра, а на Трендо не знам каква му е играта. Вика грешка било - и определено е, само въпросът е колко съзнателно я е направил :)

Дори той, джанъм е в тежки размисли "ту би ор нот то би", дали да отнеме администраторската опция на Трендо? Хеййй, па тоя човек ще ги “пази“ вашите блогчета, погледнете неговата опасно равнодушна позиция към цензорската постъпка на своят шеф. Показвам ви, защото аз хубаво познавам цензорските апетити на Блогмастърчето, което е търчи-лъжи и което вече има цензорски опит зад себе си като администратор на Багра. Той участвуваше в изтриването на моя акаунт и акаунта на една друга членка на Багра.

Там, (на Багра.орг) цензурата беше още по-странна. Именно, администраторите направиха анкета със заглавие “Кой от следните юзери да избришеме?“ И юзерите гласуват, мислят че е някой майтап, и изведнъж на края се случва Access Denied!

На Кайгана форума - събирачката на размазаните мак-тинейджъри, от които се носи тривиална смрад, ровичкаха разни канцеларски фригидни тетки, които по нацистки маниер, щом изтриеха някого, удряха по едно още по-гнасно обяснение в отделна секция на форума, па така за пръв път в мак-сайбъра (МКД виртуално пространство) се сдобихме и с бюрокрация, у пичку матер, ей.

“Днес избрисах два поста на Офчарот затова, защото на темата - Какви млека пиете? - спомена думичката сперма“.

Днес и Опасна Багра, и Кайгана Форумът, като резултат от демотивиращото отношение към активните писачи, и ригидната административна политика, лека полека замират.

Цензурата е предвестник на распадането, и цензорите, които не усещат това не цепят басма и си гледат кефа в еуфорията на растежа и безконкурентноста (Багра като портал нямаше сериозна конкуренция, Кайгана като форум нямаше сериозна конкуренция, сега Блогерай няма сериозна конкуренция, ако разбира се, оставим настрана чуждите блог услуги )

Сакам да ви предупредя - днес е “техническа грешка“ утре ще бъдат “паднали сървери“, вдругиден нещо трето, и така...

Ония, които се опитват да омаловажат цензорската постъпка, също така са потенциални цензори. Нема голяма и малка цензура, не е важно дали ще те изтрият заради една думичка или заради цял реферат. Постъпката да дързне някой да ти се меша во редактирането на блогчето и - ВНИМАВАЙТЕ - да НАРУШАВА главния ПРИНЦИП по който е създадено блогчето (създали сте го, защото нито една друга медия не ви дава шанс да се изприкажете по свой начин) а това е принципът на свобода на словото. Нещо, което е най-вяжно в цялата тая работа с блогосферата и за което трябва да се борим със всички средства, които са ни подръка.

Във връзка със спорната статия “Антиблогерски манифест“, нямам коментар, поради причина, че ония които ме разбират, знаят всичко, а за ония, които не ме разбират - няма смисъл да коментирам. Господ като раздавал ум и разум на земята, и дошъл техния ред, имал запек, и се заключил в клозета.


Ваш виртуален нехранимайко номер едно Алекс Букарски

1 коментар:

Анонимен каза...

Хочу выразить свою признательность и благодарность авторам сайта [b]lozarivinari.blogspot.com[/b] за отлично проделанную работу.

C уважением, [url=http://bisexy.ru]бисексуальная Элиза
[/url]